Panserraikos F.C. - ACADEMY, Press Room, Νέα, Πανσερραϊκός Foundation

Το μήνυμα της Panserraikos FC Academy για την Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών οι νεαροί αθλητές της Panserraikos FC Academy έστειλαν τη Δευτέρα 20/11/2023, το δικό τους μήνυμα, μέσα από τα γήπεδα και φωνάζουν ” Γιατί δεν αντιδράς;”!

Το 2000 στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιου Ενώσεως Γυναικών αποφασίστηκε να θεωρείται η 19η Νοεμβρίου ως ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και καταστολής του φαινομένου.

Στην Ελλάδα, ο ακριβής αριθμός των κακοποιημένων παιδιών δεν έχει αποσαφηνιστεί, κυρίως λόγω της «κοινωνικής ντροπής» και της υποαναφοράς των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών:

α) σπάνια τα ίδια τα παιδιά καταγγέλλουν τους θύτες (είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απειλών που έχουν δεχτεί, είτε λόγω του φόβου ότι δεν θα τους πιστέψει κανείς) και

β) η κακοποίηση είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, ιδίως όταν δεν υπάρχουν ιατροδικαστικές ενδείξεις. Αποδεικνύεται μόνον, όταν υπάρχουν μάρτυρες ή ομολογία του θύτη. Αλλά ακόμα κι όταν υπάρχουν μάρτυρες, η δυσπιστία, η πάντα υπαρκτή πιθανότητα λάθους, καθώς και ο φόβος εμπλοκής σε δικαστικές διαμάχες οδηγεί τους ανθρώπους να απωθούν τις υποψίες.

Εκτός από τους γονείς, τα παιδιά μπορεί να κακοποιηθούν από φίλους των γονέων και άλλα γνωστά τους άτομα. Μόλις το 3% των κακοποιητών είναι άτομα άγνωστα στο παιδί. Συνήθως οι θύτες υποφέρουν από κάποιας μορφής ψυχοπαθολογία. Κάποιοι είναι ψυχωτικοί, οι περισσότεροι πάσχουν από κάποια διαταραχή προσωπικότητας με πιο συχνές τη μεταιχμιακή και την αντικοινωνική. Συχνά συνυπάρχει κατάχρηση ουσιών και ιστορικό κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικία.