Press Room, Νέα

Ο Πρόεδρος Τάσος Καζίας δίνει την συνέντευξη της χρονιάς στο gazzetta.gr

Ο πρόεδρος της ομάδας μας, κ. Τάσος Καζίας μίλησε για όλη την πορεία της νέας διοίκησης του Πανσερραϊκού, απο το καλοκαίρι του 2018 και έδωσε το στίγμα των επόμενων ετών, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα gazzetta.gr και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Σαμόλη και Παναγιώτη Δαλαταρίωφ.

Όλη η συνέντευξη εδώ:

Πώς είναι αυτή η τριετία στην ομάδα. Μπορείτε να κάνετε τον απολογισμό;

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Βρήκαμε το απόλυτο τίποτα. Δεν υπήρχαν δελτία, δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές, δεν υπήρχαν γραφεία…που να δείχνουν επαγγελματισμό! Ό,τι βλέπετε εδώ έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν υπήρχαν υποδομές, ούτε χώροι για προπονήσεις. Τίποτα…

Ο σκοπός μας όμως, είναι ξεκάθαρα αυτός… να κάνουμε τον Πανσερραϊκό και πάλι ομάδα, αυτή την φορά πάνω σε σωστές βάσεις και με όραμα.

Ευτυχώς υπάρχουν φίλοι και συνοδοιπόροι σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, όπου μαζί με τον Αλέξανδρο Χατζηδημητρίου, τον αντιπρόεδρο και συμμέτοχο μου, στη νέα ΠΑΕ, χτίζουμε μέρα-μέρα το νέο Πανσερραϊκό. Μπορεί εμένα το ποδόσφαιρο να είναι η ζωή μου… και άνθρωποι σαν τον Αλέκο να είναι τεχνοκράτες, συμμετέχοντας κυρίως επενδυτικά αλλά η προσφορά τους στην ομάδα και το ποδόσφαιρο της περιοχής μας είναι μεγάλη, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο. Προχωράμε οι δυο μας, ως μεγαλομέτοχοι στην ΠΑΕ, μαζί με ένα ευέλικτο και λειτουργικό Διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον κ. Σολούγκα, ως εκπρόσωπος του ερασιτέχνη και τους κυρίους Παναγή και Τριανταφύλλου.

Εγώ επιχειρηματικά πλέον, ανήκω στον τομέα της ενέργειας αλλά το παρελθόν μου και οι σπουδές μου, ανήκουν στο ποδόσφαιρο. Ήμουν προπονητής παλαιότερα και είχα συνεργαστεί με τον κύριο Θεοδωρίδη στην Α’ Εθνική, ως γυμναστής. Ήμουν υπεύθυνος των Ακαδημιών της ομάδας και ήξερα τί μπορεί να δώσει αυτός ο σύλλογος, αν δουλευτεί σωστά και οργανωθεί.

Και γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσαμε με αυτή την παρέα, για να ξαναφτιάξουμε δυνατό τον ιστορικότερο σύλλογο των Σερρών!

Δεν σας κρύβω, ότι πλέον έχουμε πάει λίγο πιο γρήγορα από τον αρχικό προγραμματισμό μας και ίσως αν δεν υπήρχε η αναδιάρθρωση του Βασιλειάδη, που μας αποσυντόνισε κάπως και ευτυχώς καλύπτεται, με μια εκ νέου αναδιάρθρωση από τον Αυγενάκη, να είχαμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο».

Βαριά η κληρονομιά που άφησε ο κύριος Θεοδωρίδης…

«Ναι, είναι βαριά η κληρονομιά. Μεγάλος δάσκαλος ο Πέτρος Θεοδωρίδης παραγοντικά. Βέβαια, εμείς ποτέ δεν θα πούμε ότι είμαστε παράγοντες ποδοσφαίρου. Δεν το θέλουμε, γιατί είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου μεν, αλλά όχι παράγοντες του ποδοσφαίρου δε. Έχουμε εικόνα, έχουμε άποψη για το ποδόσφαιρο κι αυτό πρεσβεύουμε. Απλά στόχος μας είναι να το εξελίξουμε μέσα από την ομάδα μας και να μεγαλώσουμε όσο περισσότερο γίνεται, τα θεμέλια του Πανσερραϊκού, μέσα από τις υποδομές, σε εγκαταστάσεις και Ακαδημίες.

Η ΠΑΕ έχει κάνει μια τεράστια επένδυση και αγόρασε τις εγκαταστάσεις όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Ακαδημίες. Παραλάβαμε 120 παιδάκια, που ήθελαν και δεν ήθελαν… αρχικά να είναι στον Πανσερραϊκό, γιατί υπήρχε το δέλεαρ να πάνε σε άλλες ομάδες. Πλέον τα παιδιά αυτά είναι 200 και αυξήθηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο, ενώ μας πήγε πίσω και η πανδημία, αφού σχεδόν όλη την φετινή χρονιά ήμασταν κλειστά. Θεωρούμε ότι ανακαινίζοντας τις εγκαταστάσεις μας, θα μεγαλώσει αυτή η βάση και αυτό ετοιμάζουμε τώρα.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι μεγαλώνοντας τη βάση, σηκώνεται και το οικοδόμημα. Όσο πιο μεγάλη είναι η βάση τόσο πιο ψηλά θα πάμε».

Ο Καζίας στο Gazzetta

«Θέλουμε να χτίσουμε τον Πανσερραϊκό της επόμενης 10ετίας κι όχι της επόμενης διετίας»

Είπατε ότι δεν θέλετε να είστε παράγοντας. Από γυμναστής όμως είστε ο άνθρωπος που παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Πόσο σας βαραίνει αυτό;

«Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος μου στον Πανσερραϊκό είναι πλέον ξεκάθαρα διοικητικός και επενδυτικός. Είναι μια ανώνυμη εταιρία κι οι αποφάσεις που πρέπει να παίρνονται, πρέπει να είναι άμεσες, χωρίς συναίσθημα όπως συνέβαινε ενδεχομένως, όταν ήσουν προπονητής ή παίκτης. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά ο πρόεδρος μιας ομάδας, πρέπει να παίρνει αποφάσεις, χωρίς συναίσθημα όσον αφορά, τουλάχιστον, το αθλητικό κομμάτι.

Οι άνθρωποι που επιλέγονται, έχουν ο καθένας το ρόλο τους και κρίνονται. Τα στελέχη διευθύνουν τον τομέα τους, οι προπονητές το ίδιο με το επιτελείο τους και οι παρεμβάσεις από τον υποφαινόμενο πρόεδρο… απαγορεύονται! Έτσι κι αλλιώς και εγώ δεν τις ήθελα, όταν ήμουν προπονητής. Οπότε, όταν δεν θες να σου κάνουν κάτι, δεν το κάνεις και εσύ. Πολλές φορές βέβαια, ξεφεύγουμε λίγο παραπάνω από τη θέση μας, αλλά προσπαθούμε αυτό να μην συμβαίνει».

Η πιο δύσκολη απόφαση που έχετε πάρει μέχρι στιγμής;

«Θεωρώ ότι ήταν η αγορά των εγκαταστάσεων των ακαδημιών. Αυτό συνέβη σε μια χρονιά, όπου ο κόσμος θα περίμενε να επενδυθούν χρήματα στην ομάδα, ώστε να βελτιωθεί πιο γρήγορα, το αγωνιστικό κομμάτι.

Ο κόσμος είναι ανυπόμονος, αυτό δεν το συζητάμε. Έτσι, προσπαθήσαμε να τον πείσουμε ότι εμείς θέλουμε να χτίσουμε τον Πανσερραϊκό της επόμενης 10ετίας κι όχι της επόμενης διετίας.

Εκεί, όντως, είχαμε δυσκολία στο πώς θα πάρουμε την απόφαση. Αυτή, λοιπόν, ήταν από τις πιο ρηξικέλευθες αποφάσεις. Από τις πιο δύσκολες αλλά και από τις πιο καλές αποφάσεις, που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Πανσερραϊκό, γιατί η ομάδα ποτέ δεν είχε δικές της εγκαταστάσεις, για τις υποδομές της. Και φυσικά κάτι αντίστοιχο προετοιμάζουμε και για τη μεγάλη ομάδα».

Αντιλαμβανόμαστε ότι θέλετε να χτίσετε μια άλλη φιλοσοφία. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει στο «fast food». Πόσο δύσκολο είναι να περάσετε στον κόσμο σας το δικό σας όραμα;

«Πολύ… Το καταλαβαίνετε. Για την Ελλάδα μιλάμε. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο και συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολο. Φυσικά και αντιμετωπίσαμε αγωνιστικά θέματα στη Football League. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία επενδύσεων όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι. Προσπαθήσαμε να έχουμε τον κορμό από την προηγούμενη χρονιά, καθώς ήμασταν η μοναδική αήττητη ομάδα στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά μπολιάστηκαν από ένα μικρό γκρούπ έμπειρων και νέων παικτών και τα κατάφεραν θεωρώ καλά. Η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση, θα μπορούσε να είναι και στην 1η αλλά από κάποιες συγκυρίες δεν τα κατάφερε, προχωράμε για τα καλύτερα.

Για να το πω, όπως το ζήσαμε φέτος, στην ουσία δεν υπήρχαν διαφορές με τις άλλες δύο ομάδες. Ήταν ένα πρωτάθλημα “fast track”, οπότε τα προβλήματα τα αντιμετωπίζαμε γρήγορα και αναγκαστικά, από τη μία αγωνιστική στην άλλη. Αυτό που βγάλαμε τελείως από το μυαλό μας, ήταν ο αυτοσκοπός του πρωταθλητισμού. Το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας, ήταν να επιστρέψουμε στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς άγχος, μόνο με το ποδόσφαιρο μας και την υγεία μιας ομάδας που προετοιμάζεται για τα καλύτερα. Όντως, αυτό συνέβη φέτος και έγινε με δυναμικό τρόπο, κυρίως την προηγούμενη χρονιά, αφού η ομάδα μας, έμεινε αήττητη σε όλο το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Είναι σημαντικό όμως αυτό που λέω, οτι βγάλαμε από το μυαλό μας τον αυτοσκοπό του πρωταθλητισμού και έτσι θα συνεχίσουμε.

Πάντα ο Πανσερραϊκός θα κάνει πρωταθλητισμό και πάντα θα θέλει είναι στις υψηλές θέσεις, βάση ιστορίας αλλά αυτή τη στιγμή προέχει για εμάς ξεκάθαρα ο πρωταθλητισμός… στις εγκαταστάσεις, στις υποδομές και στην επόμενη μέρα οργανωτικά! Ναι, δεν σας κρύβω ότι προσπαθούμε να εντάξουμε στο DNA της ομάδας, μια διαφορετική κουλτούρα. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να σε στηρίξουν πέρα από τον κόσμο και οι φορείς του ποδοσφαίρου, της πολιτείας όλοι. Δεν σας κρύβω ότι βρήκαμε εμπόδια αλλά το παλεύουμε.

Προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα, με τον χώρο στο Αθλητικό Πάρκο της πόλης, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις εγκαταστάσεις μας, για όλο τον σύλλογο, με ίδια κεφάλαια πρωτίστως και να στεγάσουμε όλες μας τις ομάδες για να μπορέσουν να προπονούνται. Ταυτόχρονα, επιθυμία όλων είναι, η ολική ανακαίνιση του Δημοτικού γηπέδου, που μας ανήκει εδώ και 57 χρόνια, ουσιαστικά και ελπίζω σύντομα να μας ανήκει και τυπικά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία από μέρους μας υπάρχει και πιστεύω θα στηριχτεί και από την πολιτεία.

Ο Πανσερραϊκός δεν είναι τυχαίος σύλλογος και κάποια εποχή ήταν η ομάδα από την επαρχία, με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια απ’ όταν ήμασταν εκεί. Θα επανέλθουμε, αλλά αυτό θα συμβεί με τον τρόπο που θέλουμε εμείς για να μην έχουμε πισωγύρισμα. Ξέρετε, όταν ανεβαίνεις γρήγορα το πισωγύρισμα είναι απότομο.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και δεν χρειάζεται να τα λέμε. Ιστορικές ομάδες όπως ο Πανιώνιος…».

Ο Καζίας στο Gazzetta

Όταν σκεφτήκατε να αναλάβετε την προεδρία σκεφτήκατε τα ρίσκα;

«Ναι, κοιτάξτε, δεν ξέρω πώς το εννοείτε ακριβώς αλλά έχει γίνει και αυτό. Εγώ αυτή τη στιγμή ασχολούμαι επενδυτικά με πολλές άλλες εταιρίες, στο κομμάτι της ενέργειας, που είναι η επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Το είδα το πλάνο με τους συνεργάτες και σκεφτήκαμε να λειτουργήσουμε και την ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρία έτσι. Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία της σκέψης…του ρίσκου. Μέσα στον οργανισμό της ΠΑΕ, αλλάξαμε τη νοοτροπία αλλά θέλουμε να το αντιληφθεί κι ο κόσμος. Όχι δεν θα φοβηθώ να είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη δική μου ομάδα, ώστε να κοιτάξω να βάλω κάποιον άλλον. Δημιουργείται πρόβλημα… μόνο όταν θες να δημιουργηθεί. Όταν ξέρεις ότι είναι το μαγαζί σου, η επένδυσή σου και θες όλα να λειτουργούν σωστά, όπως συμβαίνει και στις άλλες σου δραστηριότητες, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχεις φόβο και προχωράς έτσι όπως το θες».

«Δεν ήρθαμε στις Σέρρες σαν διάττοντες αστέρες»

Οι Έλληνες παράγοντες αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Εσάς αυτό σας προβλημάτισε;

«Η αλήθεια είναι ότι με επηρέασε γιατί είμαστε άνθρωποι της πόλης. Μένουμε χρόνια εδώ και δεν ήρθαμε εδώ σαν διάττοντες αστέρες. Μας ξέρουν, μας γνωρίζουν… Όντως μπορεί σε κάποιους να φαίνεται περίεργη όλη αυτή η μετάβαση που πάει να γίνει στον Πανσερραϊκό αλλά σε εμάς, δεν είναι σίγουρα.

Θεωρητικά ο Έλληνας παράγοντας, πάντα αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Θεωρώ ότι αν φορούσα σαρίκι ή κελεμπία, δεν θα με έβλεπαν έτσι, αλλά θα με έβλεπαν σαν βασιλιά. Θα ήμουν αγαπητός. Αν ερχόμουν από μια άλλη περιοχή ή μια άλλη χώρα, θα έλεγαν “όντως αυτός είναι μεγαλοεπενδυτής”. Αν όμως σε βλέπουν κάθε μέρα και είσαι δίπλα τους, αυτό δεν μπορούν να το αντιληφθούν εύκολα. Προσπαθούμε με έργα να πείσουμε το κοινό μας και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο».

«Όσο και να σας φανεί περίεργο, πέρα από πικρίες, άσχημα πράγματα δεν έχουμε ακούσει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είπαμε την αλήθεια από την πρώτη μέρα. Δεν είπαμε, ότι θα πάμε να κατακτήσουμε το Champions League. Είπαμε ότι τον πρώτο χρόνο, να εντοπίσουμε, το που βρισκόμαστε, αφού δεν υπήρχε τίποτα. Τον δεύτερο, θα δούμε αν μπορούμε να ανέβουμε, γιατί ο Πανσερραϊκός δεν μπορεί να αντέξει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Και καταφέραμε να ανεβούμε. Τον τρίτο, αφού είχαμε βάλει τις βάσεις για την επιστροφή, η μεγάλη επιθυμία όλων και η σκληρή δουλειά την έκαναν πράξη. Αν λες στον κόσμο την αλήθεια, ξέρει τι να περιμένει και στο τέλος τους πείθεις, μέσω έργων. Για λίγο βέβαια, γιατί ο κόσμος πάλι αρχίζει και ζητάει και απαιτεί. Είναι δεδομένο. Το ίδιο λέμε και τώρα στην ενοποιημένη Super League 2. Ο Πανσερραϊκός έχει στόχο τον πρωταθλητισμό αλλά δεν έχει αυτοσκοπό την άνοδο. Όταν ο Πανσερραϊκός είναι έτοιμος…».

… θα το μάθουμε από τις ανακοινώσεις παικτών.

«Ναι, έτσι ακριβώς».

Θέλετε να μας πείτε πόσο σας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα όλο αυτό το εγχείρημά σας;

«Κοιτάξτε τα πρώτα δύο χρόνια υπήρξαν μηδενικά έσοδα και ελάχιστη βοήθεια. Δεν μιλάμε για τηλεοπτικά και επίσημα ματς. Τα έσοδα από τους χορηγούς ήταν μηδαμινά, παρόλο που είμαστε ο Πανσερραϊκός. Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν δύσκολα. Δεν σας το κρύβω πως όταν είσαι ερασιτεχνικό σωματείο και πρέπει μόνο να πληρώνεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Κι ο κόσμος είναι διστακτικός στην υποστήριξη του αλλά στην πορεία αυτό αλλάζει.

Μας χτύπησε κι η πανδημία στο χειρότερο χρονικά σημεία. Έγινε και μια τεράστια επένδυση με τις εγκαταστάσεις, που έμειναν κλειστές για 8 μήνες, αλλά το αντιμετωπίσαμε κι αυτό. Δόξα τω Θεώ δεν μας επηρέασε ούτε στον αγωνιστικό προγραμματισμό αλλά ούτε και στον διοικητικό. Το να αναφερθούμε σε νούμερα νομίζω ότι είναι λάθος, αλλά τα μπάτζετ της ομάδας είναι από τα πιο ψηλά. Σίγουρα κάποιες άλλες ομάδες επένδυσαν παραπάνω, αλλά ήμασταν, μέσα στις τέσσερις ομάδες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Το σημαντικό δεν είναι το ύψος του μπάτζετ αλλά το πόσο σωστός και τυπικός είσαι σ’ αυτά που έχεις συμφωνήσει με τους παίκτες, τα επιτελεία, τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Το μπάτζετ δεν είναι μόνο το αγωνιστικό αλλά κι όλα τα υπόλοιπα. Εμείς αυτό που θέλαμε να αποβάλλουμε, είναι η κακή φήμη της ομάδας στην αγορά. Άλλαξε η νοοτροπία σήμερα και ο Πανσερραϊκός δεν είναι ένα «σωματείο-μπαταχτσής». Ο Πανσερραϊκός είναι και στο όνομα ισχυρός και οικονομικά και τυπικός στις υποχρεώσεις του».

Ο Καζίας στο Gazzetta

«Ο Σερραίος θέλει, επιτέλους, να πανηγυρίσει μαζί με τα “λιοντάρια της Αμφίπολης”»

Όπως είπατε και εσείς δεν είστε Άραβας. Έχετε οικονομικούς συμμάχους; Η ομάδα είναι έτοιμη για τη νέα SL2;

«Κοιτάξτε, είμαστε άνθρωποι της αγοράς. Η ενασχόλησή των μετόχων μας, είναι ενεργειακά projects, ανά την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν χρήματα στα σεντούκια. Όλες οι επενδύσεις που κάνουμε, διέπονται από νομιμότητα και όλα γίνονται τυπικά βάσει των όσων μας υποχρεώνει, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα. Η ομάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στο επόμενο πρωτάθλημα, με τα οικονομικά εχέγγυα της λίγκας, όπως το μετοχικό κεφάλαιο και η εγγυητική επιστολή. Η εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ έχει τελειώσει και αν είχαμε νωρίτερα τα τυπικά έγγραφα που μας καθυστέρησε η πανδημία, δεν θα είχαμε και θέμα στον ηλικιακό περιορισμό των μεταγραφών. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα όλων των ομάδων της Football League, που πιστεύουμε θα λυθεί τις επόμενες ημέρες. Ο φάκελος μας είναι πλήρης και στην διάθεση του καθενός…

Υπάρχουν χορηγοί; Υπάρχει υποστήριξη ή θα γίνει αυτό όταν έρθει η επιτυχία;

«Μα φυσικά. Όταν πιστούν κι οι τελευταίοι, θα θέλουν όλοι να είναι κοντά σ’ αυτόν τον Πανσερραϊκό. Και θα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Επειδή είπατε για τους χορηγούς, σεβαστήκαμε τους υποστηρικτές μας. Ξέρουμε πόσο βογκάει η αγορά. Κινηθήκαμε με 4-5 βασικές χορηγίες εταιρειών του κλάδου μας. Δυνατοί συνεργάτες. Δεν θέλαμε να πιέσουμε τον ζορισμένο επιχειρηματικό κλάδο της περιοχής μας, που στήριζε και θα ξαναστηρίξει. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει κι αυτό. Επιφυλασσόμαστε για τη χρονιά που έρχεται, για την οποία ανυπομονεί κι ο κόσμος κι η αγορά».

Με τα διαρκείας τι θα κάνει ο Πανσερραϊκός φέτος;

«Ο κόσμος της ομάδας μας, διψά για να δει ποδόσφαιρο στο γήπεδο και να δει τον Πανσερραϊκό να ανταγωνίζεται ξανά σπουδαίους αντιπάλους. Τρία χρόνια μακριά από την Β΄ Εθνική και γενικά μια δεκαετία μακριά από την Superleague, συν την πανδημία… ο Σερραίος φίλαθλος θέλει επιτέλους να πανηγυρίσει μαζί με τα «λιοντάρια της Αμφίπολης»! Εμείς θα του δώσουμε την χαρά, να επιστρέψει στις κερκίδες του δημοτικού γηπέδου, κυρίως με τα εισιτήρια διαρκείας που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες σε καλά οικονομικά πακέτα, για τα δεδομένα της εποχής και φυσικά με όλες τις σύννομες ενέργειες που προβλέπει το Ελληνικό κράτος για τον έλεγχο των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Θέλουμε ξανά τον κόσμο στο γήπεδο, χωρίς όμως να θέσουμε την υγεία κανενός σε κίνδυνο».

Θεωρείτε ότι ένας Έλληνας παράγοντας μπορεί να βγάλει χρήματα ή πρέπει μόνο να δίνει;

«Θα το πω ξανά όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται. Εμείς μπήκαμε καθαρά επενδυτικά στην ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Νομίζω ότι με τις σωστές κινήσεις – όχι με μαγικές – πραγματικά μπορούν τα σωματεία όπως είναι ο Πανσερραϊκός, να έχουν αυτάρκεια στη λειτουργία τους, από τις υποδομές και το marketing. Αυτό το πιστεύω. Εμείς τώρα επενδύουμε και σύντομα θα δρέψουμε τους καρπούς μας».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σεζόν που έρχεται και η νέα χρονιά το 2022 είναι ορόσημο, γιατί θα γίνει το προπονητικό κέντρο. Σας το ξεκαθαρίζουμε αυτό σε όλους τους τόνους και αναφερόμαστε σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αγαστή συνεργασία με τον Ερασιτέχνη Πανσερραϊκό. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η σύνδεση του ΜΓΣ με την ΠΑΕ. Όμως εμείς δεν έχουμε τέτοιες δυσκολίες και προχωράμε μαζί. Μπορεί να περάσαμε έναν χρόνο με πολλές δυσκολίες ως κοινωνία αλλά πλέον κοιτάμε μπροστά, για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου.

Σίγουρα το αγωνιστικό είναι αυτό που φαίνεται και αποτελεί τη βιτρίνα. Εννοείται ότι τρέχει ο σχεδιασμός μας κανονικά για την SL2, με υψηλά στάνταρ, όπως προκύπτει από τις μεταγραφές μας. Ο Πανσερραϊκός πάντα στοχεύει ψηλά. Και το επόμενο στάδιο είναι να επιστρέψει η ομάδα, εκεί που ανήκει, στη Super league Interwetten. Τα γεγονότα από μόνα τους, θα το ωθήσουν να συμβεί αυτό».

«Ας έχουμε το δικό μας δρόμο κι ας αργήσουμε»

Συνήθως βλέπουμε «μικρές» ομάδες σε άρματα. Ο Πανσερραϊκός τί θέση έχει σ’ αυτό το θέμα;

«Ο Πανσερραϊκός προχωράει αυτόνομος. Σε ένα Δ.Σ. είχα πει ότι είμαστε ένα γαλατικό χωριό και έτσι θέλουμε να είμαστε. Έχουμε πολλές επιρροές από διάφορες ομάδες, όπως είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ας μην είμαστε, όμως, υπερβολικοί, κι εμείς έχουμε και ψάχνουμε, ποδοσφαιριστές από την περιοχή μας. Η Super League κι η Super League 2 είναι γεμάτη από παίκτες που πέρασαν από εδώ. Βλέπετε τον Τσιμίκα, τον Τάσο Παπάζογλου, τον Γιώργο Γεωργιάδη, τον Ανάκογλου, τον Καρασαλίδη. Αυτά τα παιδιά, πέρασαν από εδώ πρόσφατα και θέλουμε να επαναφέρουμε, αυτήν την εποχή.

Θα πω όμως, ότι οι μεγάλες ομάδες -όχι πως το επιδιώκουν- αλλά οι συνθήκες το φέρνουν έτσι, ώστε να τις ακολουθήσεις. Να σας πω κάτι; Ας έχουμε το δικό μας δρόμο κι ας αργήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι αν ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο θα πετύχεις. Μπορεί να αργήσεις αλλά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πετύχεις. Παίκτη στον Ολυμπιακό δώσαμε πέρυσι. Πήραμε από τον ΠΑΟΚ τον Κουτσίδη, οι σχέσεις του Πανσερραϊκού με τις μεγάλες ομάδες υπάρχουν. Καλώς να έρθουν και μακάρι να μπορέσουν να έρθουν κι άλλες. Βέβαια, προτεραιότητά μας είναι το εξωτερικό.

Ο Αποστολόπουλος λόγω κορονοϊού δεν πήγε στη Βίλεμ. Εμείς εκεί είχαμε κλείσει την συμφωνία, αλλά οι γονείς του λόγω της πανδημίας επέλεξαν να μείνει στην Ελλάδα».

Είστε ένας άνθρωπος, που όπως βλέπουμε δύσκολα συναντάμε στο ποδόσφαιρό μας, πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε την «άρρωστη» ελληνική νοοτροπία;

«Θεωρώ ότι σίγουρα ο Πανσερραϊκός δεν ήρθε για να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω και κατά πόσο γίνεται αυτό. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται κάποια βήματα προόδου αλλα μέχρι ένα σημείο και θεωρώ προς όφελος των χαμηλών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα η απόφαση, ότι θα συμμετέχουν οι ομάδες Β’ των “μεγάλων”. Εκεί αλλάζει η κουλτούρα και θα είναι πιο δύσκολο για τις άλλες ομάδες να παρασύρονται…

Αφού μιλάμε γι’ αυτά, να σας πω ότι εμείς δεν παίξαμε φέτος “φιλικά”, ο κύριος Κλάτεμπεργκ μας δικαίωσε σε πολλά, για τα οποία διαμαρτυρηθήκαμε. Να τονίσω εδώ, ότι απαντάει άμεσα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να απευθυνθούμε θεσμικά. Σίγουρα όμως, δεν θα κάνουμε άλλου είδους επαφές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο σημείο να νικάμε και τους διαιτητές. Είμαι της άποψης ότι ένας διαιτητής δεν παίζει μπάλα».

Ο Καζίας στο Gazzetta

Επηρεάζει όμως το παιχνίδι.

«Ναι, επηρεάζει αλλά θεωρώ ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ο Πανσερραϊκός επίσης είχε στείλει σωστά δομημένη και οικονομικά μελετημένη πρόταση βιωσιμότητας από πέρυσι στον κύριο Αυγενάκη. Είδατε ότι αυτό που πέρασε ως νομοσχέδιο, είναι κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό που είχαμε εκπονήσει εμείς και το είχαμε στείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Αφορούσε τηλεοπτικά, συμβόλαια για το marketing και άλλα πολλά».

Στέκεστε αρκετά στο θέμα του προπονητικού κέντρου. Μπορείτε να μας πείτε τί περιλαμβάνει κι αν υπάρχει επιρροή από κάποιο άλλο στο εξωτερικό;

«Σίγουρα… Από τα 45 στρέμματα που μας παραχώρησε ο δήμος Σερρών, στο ένα κομμάτι του, θα φιλοξενείται ο Ερασιτέχνης, όπου θα στεγαστούν όλα τα τμήματα (ομαδικά και ατομικά). Στην υπόλοιπη έκταση, θα γίνουν τα προπονητικά γήπεδα και οι εγκαταστάσεις του ποδοσφαίρου. Θα υπάρξει ένας μεγάλος αγωνιστικός χώρος με πλαστικό τάπητα κατηγορίας FIFA Professional, με κερκίδα, για να μπορεί να φιλοξενεί φιλικά της πρώτης και της Β’ ομάδας. Θα είναι ο κύριος χώρος, συν τις εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν κοιτώνες για τους ποδοσφαιριστές, γυμναστήρια, χώρους αποκατάστασης, τα γραφεία της ΠΑΕ θα μετακομίσουν εκεί, play room…για τους αθλητές. Θα υπάρχουν όλα εκείνα, που πρέπει να έχει μια ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου. Όταν είναι έτοιμα θα σας έχουμε εδώ κοντά μας για να τα απολαύσετε και εσείς. Οι αγωνιστικοί χώροι θέλουμε να είναι έτοιμοι μέσα στο χρόνο, αλλά και οι δομές φιλοξενίας, αναμένουμε να “τρέξουν” γρήγορα. Δώρα δεν περιμένουμε από πουθενά. Υπάρχουν αναπτυξιακά εργαλεία και εκεί θέλουμε να ενταχθούμε. Κινούμαστε μόνοι μας και θεωρούμε ότι μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων».

Ο Πανσερραϊκός σκέφτεται να αξιοποιήσει τα δικά του παιδιά;

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ουσιαστικά μιλάμε μόνο, για δικά μας παιδιά. Από τον Γιάννη Γκιόκα που ήταν ο προπονητής της ομάδας στα τελευταία παιχνίδι μέχρι τους προπονητές στις υποδομές. Στις Ακαδημίες είναι οι κ.κ. Αναστασιάδης-Δημητρίου, ο Τάντιτς, ο Τάσος Δέντας, ο Ρούτσης. Είναι παιδιά που προέρχονται από την ομάδα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα παιδιά που έχουν το λιοντάρι στη ψυχή τους και να το περάσουν αυτό στα παιδιά που έρχονται από πίσω.

Ο Πανσερραϊκός θα προσπαθήσει να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Κινούμαστε σε υψηλά επίπεδα και στο προπονητικό κομμάτι, όπως βλέπετε με τον Ζεράρ Σαραγόσα θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο να δουλέψει για χρόνια σε εμάς. Ξέρετε δεν ήταν εύκολο να τον πείσουμε να έρθει. Όλοι όσοι μιλήσαμε, πίστευαν ότι θα κριθούν τη δεύτερη αγωνιστική και δεν θα δΟθεί πίστωση χρόνου στο έργο τους».

Θεωρείτε ότι δεν αργεί η στιγμή ώστε να βγει ο «επόμενος Τσιμίκας» από τον Πανσερραϊκό;

«Νομίζω ότι ήδη έχετε μιλήσει με δύο χαρισματικά παιδιά τον Κουτσίδη και τον Μασκανάκη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα παιδιά από πίσω, που κανένας δεν τους χαρίζει τίποτα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σ’ αυτό το κομμάτι με Έλληνες και ξένους παίκτες. Όπως με τον Μέσι…».

Όταν ακούσατε για την περίπτωση του Μέσι, είχατε κατά νου ότι αυτό το όνομα μπορεί να σας βοηθήσει και στο marketing;

«Φυσικά και το είχαμε. Είναι ένα παιδί από τις Ακαδημίες του Σερζ Ντιέ, που έπαιζε στην καβάλα. Μας έφερε το παιδί για να το δούμε και εκτός από το όνομα που μας έκανε εντύπωση, διακρίναμε και τα χαρακτηριστικά του. Παίζαμε φιλικό και μας εντυπωσίασε από την πρώτη μέρα. Αμέσως μάς έκανε κλικ».

Έχετε επιδιώξει σχέσεις με ομάδα του εξωτερικού;

«Μη ξεχνάτε ότι μέχρι πρότινος ήμασταν ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Κι ένα ερασιτεχνικό σωματείο δύσκολα το κοιτάζει κάποιος. Φέτος οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν βοήθησαν, όμως, δεν σας κρύβω ότι είχαμε κρούσεις από ομάδες του εξωτερικού. Μεγάλες ομάδες από Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία… Αντιλαμβάνεστε όμως ότι σ’ ένα πρωτάθλημα δύο μηνών, δεν το θεωρούν καν σοβαρό να έρθουν να δουν τί; Ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε προετοιμασία τον Ιούλιο, ξαναξεκίνησε το Σεπτέμβριο, μετά πήγα να παίξουν τον Οκτώβριο, τελικά δεν έπαιξαν και από τον Δεκέμβριο έπαιξαν το Μάρτιο… Είναι αστείο για τους έξω. Ήθελαν να έρθουν, δεν τα κατάφεραν και ευελπιστούμε να συμβεί αυτό στο μέλλον».

Η γνώμη σας για τον κύριο Ζαγοράκη; Θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στην ΕΠΟ;

«Εσείς το πιστεύετε; Ας πούμε ότι η αύρα του θα δώσει τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο κύρος στο θεσμό του προέδρου και δεν θα πιστεύει ο κόσμος ότι ελέγχεται από εδώ και από εκεί. Είναι μια προσωπικότητα που ελέγχεται από τον εαυτό του και θα πει το λόγο του και την άποψή του και θα ακουστεί πιθανότητα στο εξωτερικό στην UEFA και στη FIFA».