Press Room, Νέα

Ο Πανσερραϊκός αποχαιρετά τον Αντώνη Γεωργιάδη!Πρώτο προπονητή της ιστορίας του!

Η μεγάλη οικογένεια των «λιονταριών»,  αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό στη μνήμη του Αντώνη Γεωργιάδη, τον πρώτο προπονητή της ομάδας μας. Η ΠΑΕ Πανσερραϊκός εκφράζει τα συλλυπητήρια της, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η πορεία του Αντώνη Γεωργιάδη

Ο σπουδαίος άνθρωπος Αντώνης Γεωργιάδης, που έφυγε σήμερα απο κοντά μας, στα 85 του χρόνια, αφήνει βαθιά προπονητική παρακαταθήκη, αφού όχι άδικα, θεωρείται απο σύσσωμη την γνώμη του τύπου, ως ένας απο τους κορυφαίους Έλληνες, προπονητές.

Γεννημένος στη Δράμα το 1935, υπήρξε ποδοσφαιριστής της μεγάλης ομάδας της Δόξας τη δεκαετία του ’50 και σε ηλικία μόλις 31 ετών, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, όπου έκανε αξιοσημείωτη καριέρα στην Ελλάδα και τον Πανσερραϊκό μας.

Βρέθηκε στον πάγκο μεγάλων ομάδων (Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Άρη), ενώ ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας την τριετία 1989-1992, όπου μέτρησε 30 παιχνίδια, με 11 νίκες, 9 ισοπαλίες και 10 ήττες. Στην Α΄Εθνική κατηγορία είχε συνολικά 586 παρουσίες με Πανσερραϊκό, Ολυμπιακό Βόλου, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Αρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Εθνικό και Πανηλειακό. Εργάστηκε ακόμη στην Καβάλα, ενώ τελευταία του παρουσία σε εθνικές κατηγορίες ήταν τη σεζόν 1997-98 με τον Ολυμπιακό Βόλου στη Γ’ Εθνική. Είχε προηγηθεί το σοβαρό τροχαίο τον Μάρτιο του 1996 από το οποίο αποκόμισε βαριά τραύματα και πολλαπλές κακώσεις και έμεινε για μήνες στο νοσοκομείο.

Ο Αντώνης Γεωργιάδης πρώτος προπονητής του Πανσερραϊκού

Ο Αντώνης Γεωργιάδης διένυε το 30ο έτος της ηλικίας του, όταν ανέβασε τον Πανσερραϊκό το 1965 στην Α’ Εθνική και κάθισε στον πάγκο του, για δυο επιτυχημένες σεζόν, στην πρώτη και την δεύτερη κατηγορία(1964-66). Νωρίτερα όμως, διατέλεσε προπονητής, του ιστορικού Ηρακλή Σερρών (1963-64), την μια απο τις δυο ομάδες (η άλλη ήταν ο Απόλλωνας), που δημιούργησαν απο τη συγχώνευση τους, την μεγάλη μας ομάδα, τον Μουσικό Γυμναστικό Σύλλογο Πανσερραικό!

Στην πρώτη του χρονιά,  ο Αντώνης Γεωργιάδης στον Πανσερραϊκό, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και κατέκτησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα και την άνοδο, με 81 βαθμούς. Η ιστορική 11αδα που προπονούσε ο αείμνηστος Γεωργιάδης ήταν οι: Φραγκόπουλος, Βλαχόπουλος, Στοϊμένος, Χατζηπανταζής, Κασάπης, Μπιτζίδης, Κιοσέογλου, Τσακίρης, Ηλιάδης, Ζαπάρας και Καλοποδάς.

Η ανοδική πορεία του Δραμινού κόουτς με τα «λιοντάρια» συνεχίστηκε στην πρώτη παρουσία της ομάδα μας, στην Α’ Εθνική, τη σεζόν 1965-66. Ο Πανσερραϊκός στην παρθενική του εμφάνιση στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας, κατάφερε με τον Αντώνη Γεωργιάδη στον πάγκο του, αφενός να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο, αφετέρου να βάλει τις βάσεις, ώστε ο σύλλογος μας, να παραμείνει για 6 συνεχόμενα χρόνια μαζί με τους μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε εκείνη την πρώτη σεζόν, ο Πανσερραϊκός μας, κατάφερε να συγκεντρώσει 55 βαθμούς, με 8 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες, με τέρματα 29 υπέρ και 42 κατά. Τερμάτισε στην 14η θέση, σε σύνολο 16 ομάδων, και σώθηκε επωφελούμενος της τριπλή ισοβαθμίας με την Προοδευτική και τον Παναιγιάλειο που τελικα υποβιβάστηκε μαζί με την τελευταία Νίκη Βόλου. Τους Βολιώτες κέρδισαν τα «λιοντάρια» μας στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, 1-0 με γκολ του Γιώργου Τσακίρη.

Το συναρπαστικό φινάλε του Πανσερραϊκού την σεζόν 1965-66 και το θρυλικό «έμπαινε Γιούτσο»!

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1965-66, που ο Πανσερραϊκός παρέμεινε στην μεγάλη κατηγορία και ανέδειξε πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, με μόλις ένα βαθμό διαφορά απο τον Παναθηναϊκό (80-79), ήταν άκρως συναρπαστικό τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά. Η 28η αγωνιστική του, έμεινε στην ιστορία, με τον Αντώνη Γεωργιάδη στον πάγκο μας, να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ και να χάνει στις λεπτομέρειες (2-1), έναν αγώνα που αποδείχτηκε κομβικό για την τελική κατάληξη του τίτλου. Ο αγώνας διεξαγόταν στις 5 Ιουνίου και οι Πειραιώτες βρίσκονταν έναν βαθμό μπροστά από τους «Πράσινους» (74-73), ο Πανσερραϊκός μας, ήθελε τη νίκη για να παραμείνει σε τροχιά σωτηρίας.

Από τις πρώτες του στιγμές, ο αγώνας περιλαμβάνει δυνατές μονομαχίες και στο 9’ ο Ολυμπιακός κερδίζει φάουλ έξω από τον περιοχή από χέρι αμυντικού στην μπάλλα. Ο Γιώργος Σιδέρης το εκτελεί τεχνικά πάνω από το τείχος χωρίς ο τερματοφύλακας Καρυπίδης να προλάβει ν’ αποκρούσει (1-0). Οι παίκτες μας, όμως δεν άργησαν να «απαντήσουν» και στο 19’ ύστερα από επιπόλαια απόκρουση του Μίληση η μπάλα στρώνεται στον Γιώργο Μπιτζίδη που με βολέ από 22 μέτρα «κεραυνοβολεί» τον Φρονιμίδη, ισοφαρίζοντας σε 1-1! Από ‘κει και πέρα, το θερμόμετρο της έντασης και της πίστης των δύο ομάδων ανέβηκε κατακόρυφα. Δοκάρια και διασώσεις από την τελική γραμμή των «λιονταριών» είναι το σύνηθες σκηνικό στην περιοχή του Πανσερραϊκού, που ανθίσταται ρωμαλέα. Ώσπου στο 89’, ο Ηλιάδης διώχνει την μπάλα όχι επαρκώς και από κόντρα ο Μίλησης την επαναφέρει. Νέα απόκρουση από τους Σερραίους και νέα επαναφορά από τον Μποτίνο με τον Καρυπίδη να προσπαθεί να πιάσει την μπάλα αλλά να μην μπορεί, με τους Φραγκόπουλο και Αγανιάν να εμπλέκονται. Ύστερα από νέα κόντρα η μπάλα φθάνει στον καιροφυλακτούντα Γιούτσο που την σπρώχνει με το στήθος στα δίχτυα κάνοντας σε πανζουρλισμό το 2-1!

Στα δύο τελευταία παιχνίδια ο Πανσερραϊκός μας, κατάφερε και έμεινε στην κατηγορία, την πρώτη του χρονιά, ενώ ο Νίκος Γιούτσος από εκείνο το απόγευμα έπαιρνε το δικό του μερίδιο στις σελίδες των βιβλίων της ιστορίας, με την ωδή «Έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε και καν’ τα όλα λίμπα» να τον συνοδεύει εφ’ όρου ζωής…

Καλό ταξίδι κόουτς, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!

Πηγές: Λεύκωμα 60 χρόνια Ά Εθνικής ποδοσφαίρου,  www.oldfootball.gr